Aan de slag gaan

Loop deze stappen door om kennis te maken met chrch. Het laat je de basis invullen zodat je de app kunt laten zien aan anderen binnen de gemeente. Gebruik de laatste versie van Chrome, andere browsers worden niet ondersteund.

1 Inloggen

Je kunt aan de slag gaan met chrch door in te loggen op https://chrch.org/admin/. Voordat je kunt inloggen op de beheeromgeving, moet er een omgeving voor jouw gemeenschap zijn aangemaakt en moet je een bevestigde account hebben. Log daarom eerst in via de app (of registreer je) en bevestig je e-mailadres met een viercijfigere code die je gemaild wordt tijdens het registreren. Dit kan alleen als er al een omgeving voor jouw gemeenschap is aangemaakt.

Als je zeker weet dat er nog geen omgeving is voor jouw kerk, kun je deze aanmaken via https://chrch.org/admin/#/register. Let op: hou hiervoor je mailbox bij de hand omdat je een code per mail ontvangt (kijk ook in je spamfolder en gebruik liever geen Microsoft-adres).

Vervolgens zie je het dashboard:


2 Jouw kerk zichtbaar maken in de lijst van kerken

Om te kunnen kiezen voor jouw kerk in de lijst met kerken op het startscherm, moet je de gegevens van de kerk aanvullen. Kies een logo en upload deze onder Instellingen > vormgeving. Vul onder Instellingen > organisatorisch de adresgegevens in om zo als kerk bovenaan terecht te komen bij mensen in de buurt. Zie ook stap 7 voor meer info.


3 Leden toevoegen

Als je klikt op Gebruikers > toevoegen kun je een gebruiker toevoegen. Een gebruiker kan een gast, lid of beheerder zijn. Een gast kan alleen geselecteerde kanalen en de collecte zien. Een lid kan ook de agenda en de ledenlijst zien. Een beheerder kan inloggen op de beheeromgeving. Een lid kan toegevoegd worden, maar moet zichzelf nog registreren in de app. Het e-mailadres wordt herkend en het lid krijgt automatisch de juiste rechten.


4 Collecte toevoegen

Ga naar Instellingen > Betalingen en vul de live key van Mollie in.

Onder Collectes kun je de collectes invoeren. Je kunt ze alleen archiveren, niet meer verwijderen. Dit heeft te maken met eventuele gaven die zijn gedaan aan de collecte en de administratie sluitend moet zijn en blijven. Voor nu kun je de weken invullen waarop de collecte zichtbaar moet zijn, het formaat is “YYYYMMDD” en de week start op zondag. Een week per regel, bijvoorbeeld:

20180107
20180114
20180121
20180128
20180204
20180211
20180218
20180225

Op het Dashboard vind je de opbrengsten van de laatste drie weken. Onder Collectes > export vind je de rest van de gaven.

Als je klikt op Collectes > toevoegen kun je een collecte toevoegen.

 


5 Kanaal aanmaken

Bedenk welke kanalen je wilt activeren. Er is heel veel mogelijk. Maar hoe maak je de selectie en hoe begin je? Je maakt in ieder geval eerst een kanaal aan en vervolgens koppel je het kanaal met een zogenaamde verbinding.

Kanaal “Orde van dienst” met items “pdfs van Orde van Dienst”
Kanaal “Prikbord” met items “oproepjes” die iedereen kan plaatsen
Kanaal “Nieuws” met items “nieuwsberichten”
Kanaal “Gebedspunten” met items “berichten”
Kanaal “Preken” met items “video’s van Kerkdienstgemist”
Kanaal “Video’s” met items “video’s van Youtube”
Kanaal “Gemeenteberichten” met items “berichten”
Kanaal “Fotoalbums” met items “fotoalbums van Flickr”


6 Verbindingen

6.1 Agenda koppelen

Een Excel-bestand of liever Google Docs-sheet met daarin per rij een activiteit heb je nodig voor de agenda. Een goed voorbeeld is beschikbaar gesteld door ngk nijmegen, maak een kopie van https://docs.google.com/spreadsheets/d/1w1CM2AT6qgvj8CvxEbs2AM4AXkKmaJyWbLj1sHg_bfo/edit#gid=381934774

Kolommen die noodzakelijk zijn, zijn onder andere de datum, de tijd en een label/naam van de activiteit hoe die in de kalender staat. Wil je ook de collectes vullen? Neem dan ook de kolommen Collecte 1 Collecte 2 en Collecte 3 op. Wil je reminders kunnen sturen en dat een agenda-item groen wordt als je een taak hebt? Maak dan voor iedere taak een kolom en vul deze met de voor- en achternaam van diegene die de taak heeft.

Nu wordt deze data nog plat ingeladen en direct naar de agenda in de app vertaald. Binnenkort wordt het mogelijk om agenda’s te importeren en daar groepen, vrijwilligers, taken e.d. aan te kunnen koppelen.

Klik op Bestand > Publiceren op internet…

Kies vervolgens voor Blad1 of in ieder geval het blad waar de gegevens instaan. En kies voor Door komma’s gescheiden waarden (.csv).

Kopieer de link en gebruik deze onder Verbindingen > Toevoegen. Kies voor Google Docs sheet csv export als type verbinding. Laat het Kanaal leeg.

6.2 Dagtekst koppelen

Stel je wilt ‘Tijd met Jezus’ koppelen aan het kanaal dat je net hebt aangemaakt. Dat kan door te gaan naar Verbindingen > toevoegen. Vul http://www.tijdmetjezus.nl/rss.xml in bij url. Kies ook het type verbinding en het kanaal zoals hieronder:


7 Verdere vormgeving

Naast stap 2, is het belangrijk om ook de huisstijlkleur en een achtergrondfoto te kiezen. Dit zijn nog wat handige gegevens:

 • een liggend logo van de gemeente
  • op transparante of witte achtergrond
  • in png-formaat
  • een hoogte van minimaal 80 pixels.
  • zonder witruimte om het logo
 • een vierkant logo (optioneel)
 • een staande foto voor de achtergrond
  • in jpg-formaat
  • minimaal 1600 pixels hoog
 • de primaire huisstijlkleur